Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Επίσκεψη στη Βουλή και συνάντηση με τον Πρόεδρό της

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 μια ομάδα δικαστών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά επισκεφτήκαμε το Κοινοβούλιο, όπου είχαμε την ξεχωριστή τιμή να γίνουμε δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα.

Ο Πρόεδρος μας υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα και συνομίλησε επί μακρόν μαζί μας περί πολιτικής, δικαιοσύνης, φιλανθρωπίας. Μας μίλησε για τον Ευάγγελο Αβέρωφ και το Μέτσοβο, και για το ιδιαίτερο χρέος κάθε ανθρώπου να πράττει ό,τι καλύτερο μπορεί από τη θέση που βρίσκεται χωρίς να φοβάται, αναφερόμενος στο «συκοφαντικόν ους», που τόσο κυριαρχεί στον τόπο μας.



Μοιράστηκε μαζί μας την εξής ιστορία: Ήταν ένας πολιτευτής που μετά από πάρα πολλά χρόνια στο δημόσιο βίο είχε να περηφανεύεται όχι για τα έργα που πραγματοποίησε αλλά για το γεγονός ότι ποτέ κανείς δεν τον κατηγόρησε για τίποτα! Ο φόβος της κατηγορίας ή της συκοφαντίας παραλύει τους ανθρώπους και τους αποτρέπει από το να αναλαμβάνουν δράση, από το να επιτελούν το χρέος τους.

Από την πλευρά μας θυμίσαμε στον κ. Πρόεδρο την φράση από την πρώτη του ομιλία ως Προέδρου της Βουλής: «Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, πόσοι άραγε θαυμάζουν αυτό που γίναμε;» και εκδηλώσαμε την εκτίμησή μας στο πρόσωπό του, ως ενός ανθρώπου πνευματικού και πνευματώδους συνάμα, με τον οποίο είναι τόσο καρποφόρα η επικοινωνία.

Μας μίλησε για τις συγκινητικές φιλανθρωπίες που πραγματοποιεί η Βουλή και για το πώς ασκείται αποτελεσματικά η διοίκηση ενός τέτοιου οργανισμού.



Στο τέλος, μας επιφύλαξε ένα όμορφο δώρο: τέσσερα βιβλία για τον καθένα μας, μεταξύ των οποίων ένα βιβλίο που περιέχει τις επιστολές που έστελνε επί δέκα χρόνια ο Ευάγγελος Αβέρωφ στον Μιχαήλ Τοσίτσα, για να τον πείσει να ευεργετήσει το Μέτσοβο.

Επίσης, μας προσέφερε κάτι πολύ ιδιαίτερο: Το κείμενο του συζητούμενου εκείνη τη στιγμή νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίσθηκε η επιλογή και επιμόρφωση δικαστικών υπαλλήλων από την ΕΣΔι.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου από τον Δρ. Θοδωρή Κουτσογιάννη, Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης.

Τέλος, παρακολουθήσαμε μέρος της συνεδρίασης της Ολομέλειας του σώματος.

Η επίσκεψή μας στη Βουλή και, ιδίως, η συνάντησή με τον Πρόεδρό της ήταν μια ουσιαστική και πολύτιμη εμπειρία, ενώ πραγματώσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιβαλλόμενη εξωστρέφεια του Δικαστηρίου.



Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη του ομιλία, ο Έλλην είναι αυτός που έκανε τον βίο των ανθρώπων δημόσιο, ενώ σε άλλα μέρη ο βίος ακόμη και του Αρχηγού της χώρας δεν ήταν δημόσιος, ακόμη και ο Φαραώ ήταν κρυμμένος. Εμείς, λοιπόν, θέλοντας να είμαστε Έλληνες και όχι Φαραώ, θεωρούμε ότι η θεσμική επικοινωνία, η συνεργασία και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των οργάνων του Κράτους εμπεδώνει στους πολίτες το τόσο απαραίτητο αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, ιδίως δε προς τη Δικαιοσύνη.

 

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Πειραιά

 


Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, συνοδευόμενο από δικαστές και γραμματείς του Δικαστηρίου, επισκεφτήκαμε το Γηροκομείο Πειραιά, το οποίο συνιστά Εθνικό Κληροδότημα – Κοινωφελή Περιουσία με έτος ιδρύσεως το 1891.

Το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά, το οποίο διευθύνει ο κ. Βασίλης Μαστοράκης, επένδυσε μουσικά την επίσκεψή μας με τους υπέροχους Βασιλεία Καλλίτση (απόφοιτος ΠΜΚΠ) στο τραγούδι και Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (καθηγητής-συνεργάτης ΠΜΚΠ) στο πιάνο, οι οποίοι μας συγκίνησαν όλους, εκτελώντας παλιά τραγούδια, που ξύπνησαν μνήμες και συναισθήματα…



Κατά την παραμονή μας στο Γηροκομείο, είχαμε την πολύτιμη ευκαιρία να γνωριστούμε με πολλούς από τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που διαβιούν εκεί, να ανταλλάξουμε ευχές και να τους δείξουμε τα αισθήματα σεβασμού και τρυφερότητας που τρέφουμε προς αυτούς.

Επίσης, εκ μέρους των δικαστών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά τους προσφέραμε δύο ταμπλέτες, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και με αυτόν τον τρόπο με τους οικείους τους.

Φύγαμε γεμάτοι συναισθήματα και σκέψεις…

Υποσχεθήκαμε να τους ξαναεπισκεφτούμε σύντομα, όπως μας ζήτησαν…

Ομιλία Αγγελικής Σούπου, Προέδρου Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού πρωτοδικείου Αθήνας, για τη διάρρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και την ακαταλληλότητα του κτιρίου



Στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας στις 16-12-2022 με θέμα "O ρόλος και η θεσμική θέση του δικαστή στη σύγχρονη έννομη τάξη", η Αγγελική Σούπου, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του δικαστηρίου, περιέλαβε στον χαιρετισμό της τις εξής επισημάνσεις σχετικά με τη διάρρηξη που σημειώθηκε στις 14-12-2022 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και την εν γένει ακαταλληλότητα του κτιρίου, στο οποίο αυτό στεγάζεται:

 

"Οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι χθες σκεφτόμουν να κάνω μια πολύ διαφορετική εισαγωγή στην σημερινή ημερίδα. Ωστόσο, η θλιβερή επικαιρότητα εισέβαλε και επέβαλε ν’ αλλάξω εντελώς το περιεχόμενο της εισαγωγής και ν’ αναφερθώ σε ένα ακανθώδες θέμα : το συμβάν της διάρρηξης του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά, του τρίτου μεγαλύτερου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, στο οποίο, μάλιστα, υπηρέτησα επί δώδεκα έτη μέχρι το 2018. Το προχθεσινό συμβάν ανέδειξε, δυστυχώς, για πολλοστή φορά την ακαταλληλότητα του κτιρίου και την έλλειψη ασφάλειας και φρούρησης.

 

Το Δικαστήριο στεγάζεται σε μια παρακμιακή πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960 επί της οδού Γούναρη, η είσοδος της οποίας θυμίζει περισσότερο εγκαταλελειμμένο εμπορικό κατάστημα, σε καμία, πάντως, περίπτωση Δικαστικό Μέγαρο. Παρά το υπέρογκο μίσθωμα που καταβάλλεται σε ετήσια βάση το κτίριο δεν πληροί τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές  ασφάλειας, υγιεινής και προσβασιμότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα.

 

Οι χώροι των γραφείων των δικαστών και των γραμματειών δεν επαρκούν, έξοδοι κινδύνου δεν υπάρχουν, δεν λειτουργεί η θέρμανση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες συντήρησης του κτιρίου, το οποίο έχει υποστεί πυρκαγιά το έτος 1987.

 

Όλοι οι Δικαστές, που έχουμε υπηρετήσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, γνωρίζουμε ότι υπήρξε πάγιο αίτημα των τριμελών συμβουλίων Διεύθυνσης του Δικαστηρίου η μεταστέγασή του σε ένα σύγχρονο, κατάλληλο κτίριο,  το οποίο να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και πρωτίστως για τους διαδίκους, τους πολίτες του Πειραιά και των περιοχών που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητά του.

 

Ωστόσο, παρά την πάροδο πολλών ετών το Δικαστήριο εξακολουθεί να στεγάζεται σ’ αυτό το ακατάλληλο, στερούμενο ασφάλειας και φρούρησης κτίριο, το οποίο είναι έκθετο σε εγκληματικές ενέργειες, δοθέντος, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε μια περιοχή της πόλης του Πειραιά, όπου κατά τις νυχτερινές ώρες παρατηρείται έντονη εγκληματική δραστηριότητα.

 

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν ο Δικαστής ν’ ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, εάν η Πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει την επάρκεια και την καταλληλόλητα των ήδη υφιστάμενων δομών, που συνιστά αναγκαίο όρο για τη διατήρηση του κύρους της Δικαιοσύνης."

 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Επίσκεψη στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022, μία ομάδα δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, μαζί με τα παιδιά μας, επισκεφτήκαμε την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά (Ε.Π.Α.Π.). Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε, με χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί, για τον σκοπό αυτό, από δικαστές του Δικαστηρίου, παράσταση από ταχυδακτυλουργό.

Μετά το τέλος της παράστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά έδειχναν ενθουσιασμένα, δοκιμάσαμε ποικιλία χειροποίητων εδεσμάτων, που είχε ετοιμάσει για εμάς το προσωπικό, ενώ τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή και να συζητήσουν για τα κοινά ενδιαφέροντά τους.

Μετά από πολλές παιδικές αγκαλιές και γεμάτοι συναισθήματα, χαιρετίσαμε τα παιδιά, με την υπόσχεση ότι θα τα συναντήσουμε ξανά σύντομα.



Δελτίο τύπου για διάρρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά

 

Σήμερα, 14 Δεκεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε διάρρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά (Γούναρη 31-33, Πειραιάς). Παραβιάσθηκαν επτά (7) πόρτες γραφείων, μεταξύ των οποίων στο αρχείο του Δικαστηρίου, στο computer room και σε γραφεία Προέδρων. Εκλάπησαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακοί υπολογιστές που ανήκουν σε δικαστές και πιθανόν περιέχουν αρχεία που σχετίζονται με εκκρεμείς υποθέσεις.

Το παραπάνω γεγονός οφείλεται στην παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας του κτιρίου και συγκεκριμένα στην έλλειψη αστυνομικής φύλαξης, πορτών ασφαλείας, συναγερμού, καμερών, μηχανήματος ελέγχου εισερχομένων κλπ.

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης των εν λόγω μέτρων και ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Δήμος Χρυσός

Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Απόφαση 1142/2022 (12ο Τριμελές): Θέμα: Άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. Η άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης προϋποθέτει υποβολή αιτήματος του ενδιαφερομένου προς τη Διοίκηση, συνοδευόμενου από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία. Η υποβολή τέτοιων στοιχείων, το πρώτον στο Δικαστήριο δεν αρκεί για να προσδώσει εκτελεστό χαρακτήρα στην προσβαλλόμενη σιωπηρή άρνηση της διοίκησης.

Στα πλαίσια εφαρμογής του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (άρθρο 11), δεν προβλέπεται αυτοδίκαιη ανάκληση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων μετά την άπρακτη πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος από την κήρυξή τους. Και αυτές, όμως, οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, εφόσον μετά την κήρυξή τους διατηρούνται, χωρίς να πραγματοποιείται η συντέλεσή τους σύμφωνα με τον νόμο, επί μακρό χρονικό διάστημα, το οποίο, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες, που συντρέχουν σε κάθε περίπτωση, υπερβαίνει τα κατά την κρίση του αρμοδίου δικαστηρίου εύλογα όρια, αποτελούν νομικό και οικονομικό βάρος της ιδιοκτησίας, το οποίο είναι αντίθετο προς την συνταγματική προστασία της (άρθρο 17 του Συντάγματος). Επομένως, στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στις περιπτώσεις ρυμοτομικού βάρους, το οποίο συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός ακινήτου ως χώρου κοινωφελών χρήσεων, ανακύπτει υποχρέωση της Διοίκησης να άρει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ή το ρυμοτομικό βάρος. Υποχρέωση της Διοίκησης να ελέγξει τη συνδρομή των προϋποθέσεων και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ανακύπτει, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου ενώπιόν της, συνοδευομένη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εάν τα δικαιολογητικά αυτά δεν υποβληθούν ταυτοχρόνως με την αίτηση ή εάν, κατά την αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, προς εξέταση του αιτήματος απαιτείται η υποβολή κρίσιμων συμπληρωματικών στοιχείων, αφετηρία του τριμήνου, μετά την άπρακτη παρέλευση του οποίου στοιχειοθετείται παράλειψη της Διοίκησης να προβεί στην οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια, δεν είναι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά η μεταγενέστερη ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών ή των συμπληρωματικών στοιχείων του φακέλου.

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη, στην προκειμένη περίπτωση, ότι δεν προέκυπτε, η ταυτόχρονη με την αίτηση περί άρσης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε βάρος του ένδικου ακινήτου, συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών (τίτλοι ιδιοκτησίας, τοπογραφικό διάγραμμα), από τα οποία αποδεικνυόταν, αφενός, το νόμιμο δικαίωμα κυριότητας επί του ακινήτου, αφετέρου η ακριβής θέση του τελευταίου και έκρινε ότι η Διοίκηση δεν υποχρεούταν να προβεί στην άρση της ένδικης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, καθόσον, η υποβολή των στοιχείων αυτών αποτελούσε προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση της υποχρέωσης της τελευταίας να προβεί στην αιτηθείσα ενέργεια. Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν εκπληρώθηκε η υποχρέωση του προσφεύγοντος να προσκομίσει τα στοιχεία στα οποία στήριζε το αίτημά του και, κατά συνέπεια, με την επί τρίμηνο από την υποβολή του ανωτέρω αιτήματος σιωπή της Διοίκησης, δεν στοιχειοθετήθηκε παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας, οπότε η προσβαλλόμενη σιωπηρή άρνηση στερούνταν εκτελεστού χαρακτήρα. Κρίθηκε, επίσης, ότι η υποβολή αποδεικτικών της αίτησης στοιχείων, το πρώτον στο Δικαστήριο δεν αρκεί για να προσδώσει εκτελεστό χαρακτήρα στην προσβαλλόμενη σιωπηρή άρνηση. Απορρίπτει την προσφυγή.


Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Επίμετρο - Σκέψεις για την εκδήλωση της επετείου 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή

  

Από τον Αχιλλέα Μάμαλη, Πρωτοδίκη Δ.Δ.

 


Με αφορμή την εξαιρετική ημερίδα με θέμα την 100ή επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή, που έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΔΠΑ την 1.12.2022, και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών και του ακροατηρίου που ακολούθησε, και ορμώμενος, ειδικότερα, από την κοινή διαπίστωση ότι ο Εθνικός Διχασμός της περιόδου 1915-1917 υπήρξε βασική αιτία των δραματικών γεγονότων του ’22, αλλά και από τη φράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, όπως μας την μετέφερε ο κ. Νικόλαος Σοϊλεντάκης, «Η δόξα για τους Έλληνες δεν έρχεται ποτέ της μόνη, αλλά σέρνει πίσω της τη διχόνοια», αποτυπώνω συνοπτικά ορισμένες σκέψεις και συμπεράσματα σχετικά με το υπό συζήτηση ζήτημα.

«Το Βασίλειον της Ελλάδος δεν είναι η Ελλάς. Αποτελεί έν μέρος μόνον, το πλέον μικρόν και το πλέον πτωχόν της Ελλάδος..». Αυτά τα λόγια εκφωνούσε το 1844 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης, διατυπώνοντας την περίφημη Μεγάλη Ιδέα, που έκτοτε και μέχρι το 1922, αποτέλεσε σταθερό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και επίσημη εθνική ιδεολογία του ελληνικού κράτους.


Κατά μίαν έννοια, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος στράφηκε προς την καθ’ ημάς Ανατολή, μετά το πέρας των επιτυχημένων βαλκανικών πολέμων του 1912-13, έδειξε να ενστερνίζεται το ιδεολόγημα της Μεγάλης Ιδέας και μάλιστα να ελπίζει στην προσάρτηση μιας μεγάλης περιοχής της δυτικής Μικράς Ασίας, όπου κατοικούσαν πολυάριθμοι ελληνικοί πληθυσμοί. Η απόφασή του όμως να διεκδικήσει το όραμα μιας ελληνικής «Ιωνίας», δεν αποτέλεσε προϊόν ρομαντισμού ή τυφλού εθνικιστικού οίστρου, όπως συνέβαινε σε αρκετές περιπτώσεις τον 19ο αιώνα (με αποκορύφωμα βεβαίως τον «ατυχή» πόλεμο του 1897), αλλά προέκυψε με βάση ψύχραιμες πολιτικές και στρατηγικές εκτιμήσεις που ο ίδιος έκανε, συνυπολογίζοντας τον συμμαχικό παράγοντα στα Βαλκάνια. Όπως απέδειξε συνολικά η πολιτική του σταδιοδρομία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ομολογουμένως ευφυέστατος πολιτικός, ήταν κατά βάση ρεαλιστής, ωστόσο, πολλές φορές φαινόταν να κυνηγά το ανέφικτο. Ο αναμφισβήτητος ορθολογισμός του συχνά αναμιγνυόταν με έναν άκρατο ιδεαλισμό, που τον ωθούσε στην ανάληψη ακόμα και ριψοκίνδυνων πρωτοβουλιών. Ένα παρακινδυνευμένο και αμφιλεγόμενο κομμάτι της πολιτικής του, ήταν και το μικρασιατικό εγχείρημα.

Το δραματικό τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας, η καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού και ο συνακόλουθος ενταφιασμός της Μεγάλης Ιδέας, επέδρασαν καθοριστικά στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο του ελληνικού κράτους, προκαλώντας ριζικές ανατροπές και αναταράξεις.


Ο ξεριζωμός των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα. Η ανάγκη για υποδοχή και ενσωμάτωση 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων συγκέντρωσε όλη την προσοχή των ελληνικών αρχών στη διαχείριση της νέας κατάστασης και ανέδειξε τις νέες προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής. Η εγκατάσταση των προσφυγικών πληθυσμών, ως επί το πλείστο, στη Μακεδονία, περιοχή με εθνολογικές ιδιαιτερότητες, εξυπηρετούσε τον εθνικό σκοπό της ενίσχυσης της εθνικής ομοιογένειας.

Παράλληλα, η επανάσταση του 1922, των Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά, εφαρμόζοντας μία πολιτική βίαιων ρήξεων με τον «αντιβενιζελισμό», έθετε σε κίνηση τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του βασιλιά Κωνσταντίνου και ευρείες εκκαθαρίσεις στο στράτευμα. Ο τραγικός επίλογος της απόδοσης ευθυνών για την μικρασιατική καταστροφή γράφτηκε στο Γουδί, όπου εκτελέστηκαν οι Έξι (Δ. Γούναρης, Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής, Π. Πρωτοπαππαδάκης, Γ. Χατζηανέστης και Ν. Στράτος), ως κύριοι υπαίτιοι της εθνικής τραγωδίας, ύστερα από την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το έκτακτο στρατοδικείο υπό τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Οθωναίο.


Οι πληγές, εντούτοις, παρέμειναν ανοιχτές. Σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η πολιτική αντιπαράθεση διεξήχθη στη σκιά της μικρασιατικής τραγωδίας, του εθνικού διχασμού και της εκτέλεσης των Έξι. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές εξελίξεις της περιόδου ήταν κατά βάση ανώμαλες. Κυριάρχησαν οι αμφισβητούμενες πολιτειακές μεταβολές, τα έκτακτα μέτρα, τα στρατιωτικά κινήματα και πραξικοπήματα, που είχαν ως απότοκο την αναζωπύρωση των πολιτικών παθών και την ουσιαστική χρεωκοπία του κοινοβουλευτισμού, που επισφράγισε με τον πλέον σαφή τρόπο η επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.

Τα γεγονότα της περιόδου 1919-1922 άλλαξαν οριστικά την όψη της Ελλάδας και σηματοδότησαν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής αλυτρωτικών αγώνων και μεγαλοϊδεατικών οραματισμών. Η Ελλάδα, έκτοτε, υποχρεώθηκε, υπό το βάρος της νέας πραγματικότητας, να αναθεωρήσει τον εθνικό της προσανατολισμό και να αποκηρύξει το υπεραιωνόβιο ιδεολόγημα της Μεγάλης Ιδέας. Το ζητούμενο στο εξής θα είναι η εξωτερική ασφάλεια και σταθερότητα. Η υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου 1923, αποτύπωσε ανάγλυφα τη στροφή αυτή. Ολόκληρη η μεσοπολεμική περίοδος θα χαρακτηριστεί από τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους να θεραπεύσει τα βαριά τραύματα του 1922.

 

Σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης (EJTN) στη Λισσαβώνα με αντικείμενο τα θεμελιώδη δικαιώματα των ηλικιωμένων στα κράτη της Ε.Ε (Fundamental Rights of the Elderly)


Από τον Αχιλλέα Μάμαλη, Πρωτοδίκη Δ.Δ.



Στις 22-23 Νοεμβρίου 2022 είχα τη χαρά να συμμετάσχω, μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους πολιτικούς και διοικητικούς δικαστές, από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης (EJTN) στη Λισσαβώνα, που είχε ως αντικείμενο τα θεμελιώδη δικαιώματα των ηλικιωμένων στα κράτη της Ε.Ε (Fundamental Rights of the Elderly). Το διήμερο του σεμιναρίου ήταν πυκνό και εκπαιδευτικά γόνιμο. Τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών (δικαστών και ακαδημαϊκών ως επί το πλείστον) συμπλήρωσαν ο διάλογος με τους συμμετέχοντες, η ανταλλαγή απόψεων και η συγκριτική προσέγγιση του ζητήματος υπό το φως των ποικίλων νομοθετικών καθεστώτων και οικείων προβλέψεων εκάστου κράτους- μέλους, ιδίως δε, η συγκρότηση ολιγομελών (και ετερόκλητων ως προς την καταγωγή των αποτελούντων αυτές), ομάδων εργασίας που αντιμετώπισαν μια σύνθετη υπόθεση εργασίας που απαιτούσε το συνδυασμό γνώσης πάνω στις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, «εθνικής» συμβολής κάθε μέλους από τη σκοπιά των εθνικών εννόμων τάξεων και, ασφαλώς, της καλής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Το σεμινάριο διεξήχθη στις όμορφες εγκαταστάσεις της πορτογαλικής Εθνικής Σχολής Δικαστών, που δεσπόζει σε έναν εκ των επτά λόφων της «μελαγχολικής Επταλόφου του Ατλαντικού».


Η μίξη του γοτθικού και του μπαρόκ στοιχείου χαρακτηρίζει την επιβλητική αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης, όπου ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός της πόλης, η ιστορική Μονή των Ιερωνυμιτών, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου καθώς επίσης και το κτίριο όπου στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο, στην περίφημη πλατεία Εμπορίου. Οι αναφορές στις μεγάλες προσωπικότητες της πορτογαλικής ιστορίας είναι συχνές. Τοπωνύμια, αγάλματα και ονόματα οδών φέρνουν στην μνήμη του επισκέπτη τον Βάσκο Ντε Γκάμα, τον Καμόες και τον Φερνάντο Πεσσόα. Στο θρυλικό φρούριο του Μπελέμ και στο μνημείο των Ανακαλύψεων, κοντά στις εκβολές του Τάγου, από όπου ξεκίνησαν η εξερεύνηση του κόσμου και η ευρωπαϊκή εξάπλωση στην Υφήλιο, θαρρείς πως τα κύματα σου ψιθυρίζουν τους στίχους των «Λουσιάδων», του εθνικού Έπους των Πορτογάλων, καθώς αναμένεις και εσύ την επιβίβασή σου σε μια καραβέλα με άγνωστο προορισμό… Στο παραμυθένιο παλάτι της Σίντρας, τέλος, αυτό το κομψοτέχνημα που φτιάχτηκε κατ’ απαίτηση του βασιλιά Φερδινάνδου Β’, διακρίνει κανείς στοιχεία και του μακρινού, αραβικού παρελθόντος της χώρας. Πολύχρωμοι πυργίσκοι, που μοιάζουν με μιναρέδες, ξεπρόβαλαν μέσα από την καταχνιά του βουνού, την βροχερή εκείνη ημέρα που επισκεφτήκαμε το παλάτι, συμπυκνώνοντας 10 αιώνες πορτογαλικής ιστορίας και υπενθυμίζοντάς μας τον αέναο πνευματικό διάλογο Δύσης- Ανατολής. Η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους αποτελεί την μεγαλύτερη παιδαγωγική παρακαταθήκη των σεμιναρίων αυτών. Και στα επόμενα, με υγεία λοιπόν!


Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Συνεργασία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 ξεκίνησε η συνεργασία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 4 ζεύγη κάδων ανακύκλωσης, ένα σε κάθε όροφο του Δικαστηρίου.

Αποτελεί κι αυτό ένα ακόμη βήμα για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη της οικολογικής συνείδησης του Δικαστηρίου μας.

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, είναι ένας Φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με αποστολή του την οργάνωση και την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα.




Επίσκεψη στο ΔΠρ Πειραιά της Διευθύντριας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά

Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου επισκέφθηκαν το Δικαστήριο η κυρία Κουζούμη, Διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά (ΕΠΑΠ) και η κυρία Αλεξανδρή, κοινωνική λειτουργός της δομής, και μας ενημέρωσαν αναλυτικά για την ιστορία, το έργο και τις δυσκολίες που συναντά η Εταιρεία.

Αναδείχθηκαν ιδιαιτέρως η πρόοδος που έχει υπάρξει κατά την τελευταία δεκαετία σε ό,τι αφορά την ποιότητα διαβίωσης των παιδιών στις εγκαταστάσεις της δομής, η ομαλή ένταξή τους στη σχολική κοινότητα της περιοχής και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της κοινωνικής τους ζωής μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις της ΕΠΑΠ και έγινε συζήτηση και υποβολή ερωτημάτων. Εκτεταμένη αναφορά έγινε στα ζητήματα της υιοθεσίας, της αναδοχής και της φιλοξενίας παιδιών.

Τέλος, η κυρία Κουζούμη μας προσέφερε ένα ιδιαίτερο δώρο: ένα αντίτυπο του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΠΑΠ, εκδόσεως 1969. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως!



Απόφαση Α1522/2022 (Τμ. 7ο Μ/λές) - Τελωνειακή Διαφορά. Καθορισμός δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων. Οι μέθοδοι καθορισμού της δασμολογητέας αξίας συνδέονται μεταξύ τους με σχέση επικουρικότητας.

Σκοπός των κανόνων του δικαίου της Ένωσης που διέπουν τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας είναι να θεσπιστεί ένα δίκαιο, ομοιόμορφο και ουδέτερο σύστημα, το οποίο να αποκλείει τη χρησιμοποίηση αυθαίρετων ή πλασματικών δασμολογικών αξιών. Συνεπώς, η δασμολογητέα αξία πρέπει να αντανακλά την πραγματική οικονομική αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και να λαμβάνει υπόψη όσα στοιχεία των εμπορευμάτων αυτών έχουν οικονομική αξία. Περαιτέρω, ως βάση υπολογισμού της δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων, επί της οποίας επιβάλλονται οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, λαμβάνεται υπόψη η συναλλακτική αξία αυτών, δηλαδή η πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα για τα εμπορεύματα αυτά τιμή, όταν πωλούνται προς εξαγωγή με προορισμό το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, όπως, κατ’ αρχήν, η τιμή αυτή αναγράφεται στα τιμολόγια ή άλλα παραστατικά που τα συνοδεύουν, όμως η εν λόγω τιμή ενδεχομένως να πρέπει να αναπροσαρμόζεται, εφόσον η συγκεκριμένη αναπροσαρμογή είναι απαραίτητη προς αποφυγή καθορισμού αυθαίρετης ή πλασματικής δασμολογητέας αξίας. Εξάλλου, οι τελωνειακές αρχές δεν υποχρεούνται να καθορίζουν τη δασμολογητέα αξία βάσει της μεθόδου της συναλλακτικής αξίας που προβλέπεται στο άρθρο 70 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, εάν έχουν εύλογες αμφιβολίες περί του ότι η δηλούμενη αξία αντιπροσωπεύει το πράγματι πληρωθέν ή πληρωτέο ποσό, οπότε, σε αυτή την περίπτωση, δύνανται να απορρίψουν τη δηλωθείσα τιμή εφόσον διατηρούν τις αμφιβολίες αυτές και αφού ζητήσουν συμπληρωματικά στοιχεία ή έγγραφα και παράσχουν στον ενδιαφερόμενο εύλογη δυνατότητα να διατυπώσει τις απόψεις του αναφορικά με τους λόγους στους οποίους στηρίζονται οι συγκεκριμένες αμφιβολίες. Όταν η δασμολογητέα αξία δεν είναι δυνατό να καθοριστεί σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, η τελωνειακή εκτίμηση διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του εν λόγω Κώδικα, διά της διαδοχικής εφαρμογής των μεθόδων που προβλέπονται στα στοιχεία α΄ έως δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Συνεπώς, όπως συνάγεται από τις διατάξεις των άρθρων 70 και 74 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, οι μέθοδοι καθορισμού της δασμολογητέας αξίας συνδέονται μεταξύ τους με σχέση επικουρικότητας, υπό την έννοια ότι μόνον εάν η δασμολογητέα αξία δεν μπορεί να καθοριστεί κατ’ εφαρμογή της αρχικής μεθόδου χωρεί εφαρμογή της αμέσως επόμενης, κατά την ως άνω προκαθορισμένη σειρά, μεθόδου. Ως «ομοειδή εμπορεύματα» στο άρθρο 74 παράγραφος 2 στοιχείο β’ του παραπάνω Κώδικα νοούνται, κατά τον ορισμό του άρθρου 1 παρ. 2 περ. 14 του Εκτελεστικού Κανονισμού αυτού, τα εμπορεύματα που παράγονται στην ίδια χώρα, τα οποία, χωρίς να είναι όμοια από κάθε άποψη, παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και αποτελούνται από παρόμοιες ύλες, πράγμα που τους επιτρέπει να επιτελούν τις ίδιες λειτουργίες και να είναι εναλλάξιμα από εμπορικής πλευράς. Στη διάταξη αυτή διευκρινίζεται επίσης ότι η ποιότητα των εμπορευμάτων, η φήμη τους και η ύπαρξη βιομηχανικού ή εμπορικού σήματος περιλαμβάνονται στα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να καθορίζεται αν τα εμπορεύματα είναι ομοειδή. Άλλωστε, στο πλαίσιο εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, οι τελωνειακές αρχές υπέχουν υποχρέωση αιτιολόγησης των αποφάσεών τους, υπό την έννοια ότι οφείλουν, αφενός μεν, να παρέχουν τη δυνατότητα να γίνουν γνωστοί κατά τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο οι λόγοι για τους οποίους απέρριψαν την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων μεθόδων καθορισμού της δασμολογητέας αξίας, αφετέρου δε, να εκθέτουν τα στοιχεία βάσει των οποίων εκτιμήθηκε η δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων, τόσο για να παράσχουν στον αποδέκτη της απόφασης τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να κρίνει, έχοντας πλήρη γνώση των δεδομένων, κατά πόσο είναι σκόπιμη η άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης με την οποία καθορίζεται το ύψος των οφειλόμενων εισαγωγικών δασμών, όσο και για να παράσχουν στα δικαστήρια τη δυνατότητα να ασκήσουν τον έλεγχο νομιμότητας της εν λόγω απόφασης.

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι στην προκειμένη περίπτωση η Τελωνειακή Αρχή, προέβη στον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας των επίδικων εμπορευμάτων με βάση τη συναλλακτική αξία ομοειδών εμπορευμάτων, χωρίς, ωστόσο, προηγουμένως να προβεί στον υπολογισμό της δασμολογητέας αξίας τους με βάση τη συναλλακτική αξία των πανομοιότυπων προϊόντων, κατ’ εφαρμογή της μεθόδου του άρθρου 74 παρ. 2 στ. α΄, η οποία προηγείται της ως άνω εφαρμοσθείσας τελικώς μεθόδου, γεγονός που ομολογούσε και η ίδια στο έγγραφο των απόψεών της και έκρινε ότι μη νομίμως επιβλήθηκαν οι ένδικες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, κάνοντας δεκτή την προσφυγή.

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

  Σήμερα παραβρέθηκα στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργανώθηκε από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την επιμέλεια της Προέδρου Πρωτοδικών Δ.Δ. Ελένης Αγγέλη και του Πρωτοδίκη Δ.Δ. και Αντιπροέδρου της Ένωσης Νικολάου Δρακόπουλου.

Μετά από μία περιεκτική όσο και κατατοπιστική και εύστοχη εισαγωγή στο θέμα από την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του ΔΠΑ Αγγελική Σούπου, οι δύο ομιλητές, ο κ. Άγγελος Συρίγος, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο κ. Νικόλαος Σοϊλεντάκης, Δ.Ν., Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων ε.τ., ανέπτυξαν αντίστοιχα τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα «Γιατί μας ενδιαφέρει η Μικρασιατική Καταστροφή 100 χρόνια μετά» και «Από την ενσωμάτωση στην αμαχητί απώλεια της Ανατολικής Θράκης».

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία τέθηκαν πολλές όψεις της Μικρασιατικής Καταστροφής και πολλά διαχρονικά ερωτήματα, που ακόμη ταλανίζουν τους ιστορικούς και ερευνητές. Ήμασταν τυχεροί να ακούσουμε την άποψη που έχουν επ’ αυτών δύο βαθείς γνώστες της ιστορίας, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας ιστορικές λεπτομέρειες, προσωπικά βιώματα και κυρίως την προσωπική οξυδερκή ματιά τους.

Θα θυμάμαι την εκπληκτική φράση του κ. Σοϊλεντάκη ότι «η Ιστορία είναι ραψωδός του παρελθόντος, οδηγός του παρόντος και χρησμωδός του μέλλοντος», το πώς ο κ. Συρίγος με ακλόνητα επιχειρήματα διέλυσε διάφορους ανθεκτικούς ιστορικούς μύθους και το πώς ο κ. Δρακόπουλος έκλεισε την εκδήλωση με τους απόλυτα ταιριαστούς στίχους του Κ. Καβάφη:

«Έτσι μικρός απ’ την πατρίδα έφυγε

που αμυδρώς θυμούνταν την μορφή της.

Μα μες στην σκέψι του την μελετούσε πάντα

σαν κάτι ιερό που προσκυνώντας το πλησιάζεις…»

 

Συγχαρητήρια σε όλους για την υπέροχη αυτή εκδήλωση!

 

Δήμος Χρυσός

Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά