Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία Αγγελικής Σούπου, Προέδρου Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού πρωτοδικείου Αθήνας, για τη διάρρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και την ακαταλληλότητα του κτιρίου



Στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας στις 16-12-2022 με θέμα "O ρόλος και η θεσμική θέση του δικαστή στη σύγχρονη έννομη τάξη", η Αγγελική Σούπου, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του δικαστηρίου, περιέλαβε στον χαιρετισμό της τις εξής επισημάνσεις σχετικά με τη διάρρηξη που σημειώθηκε στις 14-12-2022 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και την εν γένει ακαταλληλότητα του κτιρίου, στο οποίο αυτό στεγάζεται:

 

"Οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι χθες σκεφτόμουν να κάνω μια πολύ διαφορετική εισαγωγή στην σημερινή ημερίδα. Ωστόσο, η θλιβερή επικαιρότητα εισέβαλε και επέβαλε ν’ αλλάξω εντελώς το περιεχόμενο της εισαγωγής και ν’ αναφερθώ σε ένα ακανθώδες θέμα : το συμβάν της διάρρηξης του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά, του τρίτου μεγαλύτερου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, στο οποίο, μάλιστα, υπηρέτησα επί δώδεκα έτη μέχρι το 2018. Το προχθεσινό συμβάν ανέδειξε, δυστυχώς, για πολλοστή φορά την ακαταλληλότητα του κτιρίου και την έλλειψη ασφάλειας και φρούρησης.

 

Το Δικαστήριο στεγάζεται σε μια παρακμιακή πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960 επί της οδού Γούναρη, η είσοδος της οποίας θυμίζει περισσότερο εγκαταλελειμμένο εμπορικό κατάστημα, σε καμία, πάντως, περίπτωση Δικαστικό Μέγαρο. Παρά το υπέρογκο μίσθωμα που καταβάλλεται σε ετήσια βάση το κτίριο δεν πληροί τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές  ασφάλειας, υγιεινής και προσβασιμότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα.

 

Οι χώροι των γραφείων των δικαστών και των γραμματειών δεν επαρκούν, έξοδοι κινδύνου δεν υπάρχουν, δεν λειτουργεί η θέρμανση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες συντήρησης του κτιρίου, το οποίο έχει υποστεί πυρκαγιά το έτος 1987.

 

Όλοι οι Δικαστές, που έχουμε υπηρετήσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, γνωρίζουμε ότι υπήρξε πάγιο αίτημα των τριμελών συμβουλίων Διεύθυνσης του Δικαστηρίου η μεταστέγασή του σε ένα σύγχρονο, κατάλληλο κτίριο,  το οποίο να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και πρωτίστως για τους διαδίκους, τους πολίτες του Πειραιά και των περιοχών που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητά του.

 

Ωστόσο, παρά την πάροδο πολλών ετών το Δικαστήριο εξακολουθεί να στεγάζεται σ’ αυτό το ακατάλληλο, στερούμενο ασφάλειας και φρούρησης κτίριο, το οποίο είναι έκθετο σε εγκληματικές ενέργειες, δοθέντος, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε μια περιοχή της πόλης του Πειραιά, όπου κατά τις νυχτερινές ώρες παρατηρείται έντονη εγκληματική δραστηριότητα.

 

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν ο Δικαστής ν’ ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, εάν η Πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει την επάρκεια και την καταλληλόλητα των ήδη υφιστάμενων δομών, που συνιστά αναγκαίο όρο για τη διατήρηση του κύρους της Δικαιοσύνης."

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου