Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Απόφαση 1142/2022 (12ο Τριμελές): Θέμα: Άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. Η άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης προϋποθέτει υποβολή αιτήματος του ενδιαφερομένου προς τη Διοίκηση, συνοδευόμενου από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία. Η υποβολή τέτοιων στοιχείων, το πρώτον στο Δικαστήριο δεν αρκεί για να προσδώσει εκτελεστό χαρακτήρα στην προσβαλλόμενη σιωπηρή άρνηση της διοίκησης.

Στα πλαίσια εφαρμογής του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (άρθρο 11), δεν προβλέπεται αυτοδίκαιη ανάκληση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων μετά την άπρακτη πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος από την κήρυξή τους. Και αυτές, όμως, οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, εφόσον μετά την κήρυξή τους διατηρούνται, χωρίς να πραγματοποιείται η συντέλεσή τους σύμφωνα με τον νόμο, επί μακρό χρονικό διάστημα, το οποίο, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες, που συντρέχουν σε κάθε περίπτωση, υπερβαίνει τα κατά την κρίση του αρμοδίου δικαστηρίου εύλογα όρια, αποτελούν νομικό και οικονομικό βάρος της ιδιοκτησίας, το οποίο είναι αντίθετο προς την συνταγματική προστασία της (άρθρο 17 του Συντάγματος). Επομένως, στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στις περιπτώσεις ρυμοτομικού βάρους, το οποίο συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός ακινήτου ως χώρου κοινωφελών χρήσεων, ανακύπτει υποχρέωση της Διοίκησης να άρει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ή το ρυμοτομικό βάρος. Υποχρέωση της Διοίκησης να ελέγξει τη συνδρομή των προϋποθέσεων και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ανακύπτει, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου ενώπιόν της, συνοδευομένη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εάν τα δικαιολογητικά αυτά δεν υποβληθούν ταυτοχρόνως με την αίτηση ή εάν, κατά την αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, προς εξέταση του αιτήματος απαιτείται η υποβολή κρίσιμων συμπληρωματικών στοιχείων, αφετηρία του τριμήνου, μετά την άπρακτη παρέλευση του οποίου στοιχειοθετείται παράλειψη της Διοίκησης να προβεί στην οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια, δεν είναι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά η μεταγενέστερη ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών ή των συμπληρωματικών στοιχείων του φακέλου.

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη, στην προκειμένη περίπτωση, ότι δεν προέκυπτε, η ταυτόχρονη με την αίτηση περί άρσης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε βάρος του ένδικου ακινήτου, συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών (τίτλοι ιδιοκτησίας, τοπογραφικό διάγραμμα), από τα οποία αποδεικνυόταν, αφενός, το νόμιμο δικαίωμα κυριότητας επί του ακινήτου, αφετέρου η ακριβής θέση του τελευταίου και έκρινε ότι η Διοίκηση δεν υποχρεούταν να προβεί στην άρση της ένδικης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, καθόσον, η υποβολή των στοιχείων αυτών αποτελούσε προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση της υποχρέωσης της τελευταίας να προβεί στην αιτηθείσα ενέργεια. Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν εκπληρώθηκε η υποχρέωση του προσφεύγοντος να προσκομίσει τα στοιχεία στα οποία στήριζε το αίτημά του και, κατά συνέπεια, με την επί τρίμηνο από την υποβολή του ανωτέρω αιτήματος σιωπή της Διοίκησης, δεν στοιχειοθετήθηκε παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας, οπότε η προσβαλλόμενη σιωπηρή άρνηση στερούνταν εκτελεστού χαρακτήρα. Κρίθηκε, επίσης, ότι η υποβολή αποδεικτικών της αίτησης στοιχείων, το πρώτον στο Δικαστήριο δεν αρκεί για να προσδώσει εκτελεστό χαρακτήρα στην προσβαλλόμενη σιωπηρή άρνηση. Απορρίπτει την προσφυγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου