Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Επίσκεψη στη Βουλή και συνάντηση με τον Πρόεδρό της

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 μια ομάδα δικαστών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά επισκεφτήκαμε το Κοινοβούλιο, όπου είχαμε την ξεχωριστή τιμή να γίνουμε δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα.

Ο Πρόεδρος μας υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα και συνομίλησε επί μακρόν μαζί μας περί πολιτικής, δικαιοσύνης, φιλανθρωπίας. Μας μίλησε για τον Ευάγγελο Αβέρωφ και το Μέτσοβο, και για το ιδιαίτερο χρέος κάθε ανθρώπου να πράττει ό,τι καλύτερο μπορεί από τη θέση που βρίσκεται χωρίς να φοβάται, αναφερόμενος στο «συκοφαντικόν ους», που τόσο κυριαρχεί στον τόπο μας.



Μοιράστηκε μαζί μας την εξής ιστορία: Ήταν ένας πολιτευτής που μετά από πάρα πολλά χρόνια στο δημόσιο βίο είχε να περηφανεύεται όχι για τα έργα που πραγματοποίησε αλλά για το γεγονός ότι ποτέ κανείς δεν τον κατηγόρησε για τίποτα! Ο φόβος της κατηγορίας ή της συκοφαντίας παραλύει τους ανθρώπους και τους αποτρέπει από το να αναλαμβάνουν δράση, από το να επιτελούν το χρέος τους.

Από την πλευρά μας θυμίσαμε στον κ. Πρόεδρο την φράση από την πρώτη του ομιλία ως Προέδρου της Βουλής: «Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, πόσοι άραγε θαυμάζουν αυτό που γίναμε;» και εκδηλώσαμε την εκτίμησή μας στο πρόσωπό του, ως ενός ανθρώπου πνευματικού και πνευματώδους συνάμα, με τον οποίο είναι τόσο καρποφόρα η επικοινωνία.

Μας μίλησε για τις συγκινητικές φιλανθρωπίες που πραγματοποιεί η Βουλή και για το πώς ασκείται αποτελεσματικά η διοίκηση ενός τέτοιου οργανισμού.



Στο τέλος, μας επιφύλαξε ένα όμορφο δώρο: τέσσερα βιβλία για τον καθένα μας, μεταξύ των οποίων ένα βιβλίο που περιέχει τις επιστολές που έστελνε επί δέκα χρόνια ο Ευάγγελος Αβέρωφ στον Μιχαήλ Τοσίτσα, για να τον πείσει να ευεργετήσει το Μέτσοβο.

Επίσης, μας προσέφερε κάτι πολύ ιδιαίτερο: Το κείμενο του συζητούμενου εκείνη τη στιγμή νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίσθηκε η επιλογή και επιμόρφωση δικαστικών υπαλλήλων από την ΕΣΔι.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου από τον Δρ. Θοδωρή Κουτσογιάννη, Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης.

Τέλος, παρακολουθήσαμε μέρος της συνεδρίασης της Ολομέλειας του σώματος.

Η επίσκεψή μας στη Βουλή και, ιδίως, η συνάντησή με τον Πρόεδρό της ήταν μια ουσιαστική και πολύτιμη εμπειρία, ενώ πραγματώσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιβαλλόμενη εξωστρέφεια του Δικαστηρίου.



Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη του ομιλία, ο Έλλην είναι αυτός που έκανε τον βίο των ανθρώπων δημόσιο, ενώ σε άλλα μέρη ο βίος ακόμη και του Αρχηγού της χώρας δεν ήταν δημόσιος, ακόμη και ο Φαραώ ήταν κρυμμένος. Εμείς, λοιπόν, θέλοντας να είμαστε Έλληνες και όχι Φαραώ, θεωρούμε ότι η θεσμική επικοινωνία, η συνεργασία και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των οργάνων του Κράτους εμπεδώνει στους πολίτες το τόσο απαραίτητο αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, ιδίως δε προς τη Δικαιοσύνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου