Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

  Σήμερα παραβρέθηκα στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργανώθηκε από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την επιμέλεια της Προέδρου Πρωτοδικών Δ.Δ. Ελένης Αγγέλη και του Πρωτοδίκη Δ.Δ. και Αντιπροέδρου της Ένωσης Νικολάου Δρακόπουλου.

Μετά από μία περιεκτική όσο και κατατοπιστική και εύστοχη εισαγωγή στο θέμα από την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του ΔΠΑ Αγγελική Σούπου, οι δύο ομιλητές, ο κ. Άγγελος Συρίγος, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο κ. Νικόλαος Σοϊλεντάκης, Δ.Ν., Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων ε.τ., ανέπτυξαν αντίστοιχα τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα «Γιατί μας ενδιαφέρει η Μικρασιατική Καταστροφή 100 χρόνια μετά» και «Από την ενσωμάτωση στην αμαχητί απώλεια της Ανατολικής Θράκης».

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία τέθηκαν πολλές όψεις της Μικρασιατικής Καταστροφής και πολλά διαχρονικά ερωτήματα, που ακόμη ταλανίζουν τους ιστορικούς και ερευνητές. Ήμασταν τυχεροί να ακούσουμε την άποψη που έχουν επ’ αυτών δύο βαθείς γνώστες της ιστορίας, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας ιστορικές λεπτομέρειες, προσωπικά βιώματα και κυρίως την προσωπική οξυδερκή ματιά τους.

Θα θυμάμαι την εκπληκτική φράση του κ. Σοϊλεντάκη ότι «η Ιστορία είναι ραψωδός του παρελθόντος, οδηγός του παρόντος και χρησμωδός του μέλλοντος», το πώς ο κ. Συρίγος με ακλόνητα επιχειρήματα διέλυσε διάφορους ανθεκτικούς ιστορικούς μύθους και το πώς ο κ. Δρακόπουλος έκλεισε την εκδήλωση με τους απόλυτα ταιριαστούς στίχους του Κ. Καβάφη:

«Έτσι μικρός απ’ την πατρίδα έφυγε

που αμυδρώς θυμούνταν την μορφή της.

Μα μες στην σκέψι του την μελετούσε πάντα

σαν κάτι ιερό που προσκυνώντας το πλησιάζεις…»

 

Συγχαρητήρια σε όλους για την υπέροχη αυτή εκδήλωση!

 

Δήμος Χρυσός

Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου