Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης (EJTN) στη Λισσαβώνα με αντικείμενο τα θεμελιώδη δικαιώματα των ηλικιωμένων στα κράτη της Ε.Ε (Fundamental Rights of the Elderly)


Από τον Αχιλλέα Μάμαλη, Πρωτοδίκη Δ.Δ.



Στις 22-23 Νοεμβρίου 2022 είχα τη χαρά να συμμετάσχω, μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους πολιτικούς και διοικητικούς δικαστές, από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης (EJTN) στη Λισσαβώνα, που είχε ως αντικείμενο τα θεμελιώδη δικαιώματα των ηλικιωμένων στα κράτη της Ε.Ε (Fundamental Rights of the Elderly). Το διήμερο του σεμιναρίου ήταν πυκνό και εκπαιδευτικά γόνιμο. Τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών (δικαστών και ακαδημαϊκών ως επί το πλείστον) συμπλήρωσαν ο διάλογος με τους συμμετέχοντες, η ανταλλαγή απόψεων και η συγκριτική προσέγγιση του ζητήματος υπό το φως των ποικίλων νομοθετικών καθεστώτων και οικείων προβλέψεων εκάστου κράτους- μέλους, ιδίως δε, η συγκρότηση ολιγομελών (και ετερόκλητων ως προς την καταγωγή των αποτελούντων αυτές), ομάδων εργασίας που αντιμετώπισαν μια σύνθετη υπόθεση εργασίας που απαιτούσε το συνδυασμό γνώσης πάνω στις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, «εθνικής» συμβολής κάθε μέλους από τη σκοπιά των εθνικών εννόμων τάξεων και, ασφαλώς, της καλής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Το σεμινάριο διεξήχθη στις όμορφες εγκαταστάσεις της πορτογαλικής Εθνικής Σχολής Δικαστών, που δεσπόζει σε έναν εκ των επτά λόφων της «μελαγχολικής Επταλόφου του Ατλαντικού».


Η μίξη του γοτθικού και του μπαρόκ στοιχείου χαρακτηρίζει την επιβλητική αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης, όπου ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός της πόλης, η ιστορική Μονή των Ιερωνυμιτών, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου καθώς επίσης και το κτίριο όπου στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο, στην περίφημη πλατεία Εμπορίου. Οι αναφορές στις μεγάλες προσωπικότητες της πορτογαλικής ιστορίας είναι συχνές. Τοπωνύμια, αγάλματα και ονόματα οδών φέρνουν στην μνήμη του επισκέπτη τον Βάσκο Ντε Γκάμα, τον Καμόες και τον Φερνάντο Πεσσόα. Στο θρυλικό φρούριο του Μπελέμ και στο μνημείο των Ανακαλύψεων, κοντά στις εκβολές του Τάγου, από όπου ξεκίνησαν η εξερεύνηση του κόσμου και η ευρωπαϊκή εξάπλωση στην Υφήλιο, θαρρείς πως τα κύματα σου ψιθυρίζουν τους στίχους των «Λουσιάδων», του εθνικού Έπους των Πορτογάλων, καθώς αναμένεις και εσύ την επιβίβασή σου σε μια καραβέλα με άγνωστο προορισμό… Στο παραμυθένιο παλάτι της Σίντρας, τέλος, αυτό το κομψοτέχνημα που φτιάχτηκε κατ’ απαίτηση του βασιλιά Φερδινάνδου Β’, διακρίνει κανείς στοιχεία και του μακρινού, αραβικού παρελθόντος της χώρας. Πολύχρωμοι πυργίσκοι, που μοιάζουν με μιναρέδες, ξεπρόβαλαν μέσα από την καταχνιά του βουνού, την βροχερή εκείνη ημέρα που επισκεφτήκαμε το παλάτι, συμπυκνώνοντας 10 αιώνες πορτογαλικής ιστορίας και υπενθυμίζοντάς μας τον αέναο πνευματικό διάλογο Δύσης- Ανατολής. Η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους αποτελεί την μεγαλύτερη παιδαγωγική παρακαταθήκη των σεμιναρίων αυτών. Και στα επόμενα, με υγεία λοιπόν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου