Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

"Συζήτηση για τον Μεσοπόλεμο" στο ακροατήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για μία "δύσκολη" περίοδο της ελληνικής ιστορίας, την περίοδο του Μεσοπολέμου, με δύο κορυφαίους γνώστες της εποχής: τον καθηγητή και συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλο και τον ιστορικό και συγγραφέα Ιωάννη Δασκαρόλη. Αμφότεροι έχουν συγγράψει σειρά βιβλίων για την περίοδο αυτή.



Υπό ποίες συνθήκες εγκαθιδρύθηκε η Αβασίλευτη Δημοκρατία του 1924 και γιατί ήταν θνησιγενής; Ποιά η διαφορά από την εγκαθίδρυση της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας το 1974;

Ποιά ήταν τελικά η διαχωριστική γραμμή των δύο πλευρών του Εθνικού Διχασμού;

Τί ήταν αυτό που του προσέδωσε τόση ένταση; Γιατί εξαφανίστηκε μετά το 1940;

Ποιός ο ρόλος του Βενιζέλου μετά το 1922;

 

Αυτά και άλλα πολλά κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επί δύο ώρες. Θα μπορούσαμε να συζητάμε για πολλές ακόμα...

 




Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά συνεχίζει την πολιτιστική του δραστηριότητα! Το Σάββατο 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου είχαμε την ευκαιρία - με τη βοήθεια του εξαιρετικού ξεναγού μας και μόνιμου συνεργάτη μας πλέον – να μάθουμε λεπτομέρειες για τη ζωή των αρχαίων Αθηναίων, το πώς έχτιζαν τα σπίτια τους, πώς παντρεύονταν, πώς αντιμετώπιζαν την ασθένεια, πώς λάτρευαν τους θεούς, πώς υπηρετούσαν την τέχνη.

Highlights της ξενάγησης η αναλυτική περιγραφή των γαμήλιων εθίμων, τα εντυπωσιακά ευρήματα από το Εκατόμπεδο (τον ναό που προϋπήρχε του Παρθενώνα), οι τεχνικές δημιουργίας χρωμάτων για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και, φυσικά, οι Καρυάτιδες, για τις οποίες κάθε φορά μαθαίνεις και κάτι καινούργιο.



Μια τέτοια κληρονομιά μας γεμίζει περηφάνια, έμπνευση και αισιοδοξία. Δεν θα πρέπει, όμως, να καλλιεργεί εφησυχασμό και προγονολατρεία, ούτε αντιλήψεις περί ανωτερότητάς μας έναντι των άλλων! Κάθε γενιά έχει τη δική της ευθύνη να σταθεί αντάξια απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσει τα δικά της θαυμαστά έργα!



Ακούσαμε ιστορίες για τον Έλγιν, τον Βύρωνα, τον Μοροζίνι… Την κανονιά που γκρέμισε ένα μέρος του Παρθενώνα, τον οποίο οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη…

Όταν ο Βύρωνας αντίκρισε τον ακρωτηριασμένο από τα γλυπτά Παρθενώνα, οργίστηκε και έγραψε στα λατινικά: «Quod non fecerunt Goti, hoc fecerunt Scoti», δηλαδή, «Αυτό που δεν έκαναν οι Γότθοι, το έκαναν οι Σκώτοι».

Φύγαμε από το Μουσείο ανανεωμένοι και πλούσιοι σε εικόνες και σκέψεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εξόρμηση!



Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Τριήμερο επισκέψεων σχολείων και εικονικών δικών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

 

Κατά το τριήμερο από 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου έλαβε χώρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά το «Πρόγραμμα υποδοχής σχολείων» του δικαστηρίου μας. Μας επισκέφτηκαν διαδοχικά ένα Λύκειο από τον Κορυδαλλό, ένα Δημοτικό από τη Νέα Φιλαδέλφεια και ένα Λύκειο από τη Βάρη.

Το πρόγραμμα κάθε ημέρας περιλάμβανε υποδοχή των παιδιών στο γραφείο του Προϊσταμένου, ενημέρωση για τις βασικές έννοιες της δικαιοσύνης, συζήτηση, προβολή παρουσίασης, ξενάγηση στους χώρους του δικαστηρίου, ενημέρωση για την «πορεία μιας υπόθεσης» και, ιδίως, την διεξαγωγή εικονικής δίκης, η οποία ήταν το μέρος του προγράμματος που ενθουσίασε περισσότερο τα παιδιά.

Με τα παιδιά των Λυκείων η εικονική δίκη είχε ως αντικείμενο την υπόθεση του βιβλίου «The Children Act», ενώ με τα παιδιά του Δημοτικού οι τρεις εικονικές δίκες είχαν ως αντικείμενο διάφορες αποζημιωτικές αγωγές κατά του Δήμου (τραυματισμό λόγω λακούβας στο πεζοδρόμιο, πτώση δέντρου και επίθεση από αδέσποτο σκύλο).

Μια ιδιαίτερη και έντονη στιγμή του προγράμματος αποτέλεσε η συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά των Λυκείων σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών και τις νομικές του διαστάσεις (τις προϋποθέσεις της ποινικής ευθύνης, την διαφορά ποινικής και πολιτικής ευθύνης, τις προϋποθέσεις ποινικής δίωξης των πολιτικών). Κατά τη συζήτηση αυτή, διαπιστώσαμε αφενός πόσο πολύ αγγίζει αυτό το θέμα τα νέα παιδιά, αφετέρου τον προβληματισμό τους σχετικά με τις δυνατότητες των πολιτών να ασκήσουν επιρροή για την καλύτερη οργάνωση της Πολιτείας, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια οδυνηρά γεγονότα.

Η αγνή, ασυμβίβαστη και λογική σκέψη των παιδιών εμπλούτισε και τον δικό μας τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα η αλληλεπίδραση αυτή να είναι πολύτιμη για μεγάλους και μικρούς!

Τους αποχαιρετήσαμε όλους, παιδιά και εκπαιδευτικούς, με συγκίνηση και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα, για νέες εικονικές δίκες, με ακόμα πιο αμφίρροπες υποθέσεις!

Τί μας έμεινε από αυτή την εμπειρία (εκτός από νοσταλγία); Αυτό που μας είπε ο Διευθυντής ενός από τα σχολεία: Θεωρούσε ότι τα δικαστήρια είναι βλοσυρά και δυσάρεστα μέρη. Αυτή η εικόνα διαγράφηκε πλέον..

Έγραψα παραπάνω ότι από τις επισκέψεις αυτές ωφεληθήκαμε μικροί και μεγάλοι. Ωφελείται, όμως, σε μέγιστο βαθμό και η Δικαιοσύνη, με την εικόνα ενός ανοιχτού στην κοινωνία και φιλόξενου δικαστηρίου, μακριά από τη μιζέρια ενός παρελθόντος που ήδη φαντάζει μακρινό…

Τα παιδιά ήταν στην αρχή διστακτικά… Μέχρι το τέλος της κάθε επίσκεψης, όμως, είχαν ενστερνιστεί και εμπεδώσει αυτό, για το οποίο τους διαβεβαίωνα εξ αρχής: Όχι μόνο το δικαστήριο δεν είναι το φοβερό μέρος που νομίζανε, αλλά είναι εκείνο το μέρος, όπου ο καθένας βιώνει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των δικαιωμάτων του.

Και όλοι εμείς είμαστε εδώ για να το διασφαλίζουμε…


Δήμος Χρυσός

Εφέτης Δ.Δ.

Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά