Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά στόλισε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του

 


       Η γέννηση του Θεανθρώπου αποτελεί συμπαντικό μήνυμα ειρήνης, ελπίδας και δημιουργίας.

    Διαπνεόμενο από αυτήν την αισιόδοξη διαπίστωση και προσδοκώντας ο θεμέλιος πυλώνας της δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη, να φωτίζει πάντα, μέσω όλων των παραγόντων της, την ανηφορική πορεία προς μία ευνομούμενη πολιτεία, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά στόλισε φέτος το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

       Ευχόμαστε το δικαιικώς ιδεατό να συνιστά πάντοτε και το δικαστικώς πραγματικό.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη στο Κέντρο Αρχέλων

Δικαστές του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά επισκέφθηκαν, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, τον μη-κερδοσκοπικό Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας "Αρχέλων", στη Γλυφάδα.


Τα μέλη του Δικαστηρίου και οι οικογένειές τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του Συλλόγου από εθελοντές – διασώστες και ενημερώθηκαν προφορικά, αλλά και μέσω βιντεοσκοπημένης προβολής, για το σύνολο των δραστηριοτήτων και δράσεων, που αναπτύσσονται εντός του Συλλόγου. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, ήδη από το έτος ίδρυσής του, το 1983, μεταξύ άλλων, τη συστηματική παρακολούθηση, έρευνα και διάσωση άρρωστων χελωνών, την περίθαλψή τους, κατόπιν μεταφοράς τους στο Σύλλογο από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, την προστασία των παραλιών ωοτοκίας τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με στόχο την ανάπτυξη μίας ευρύτερης περιβαλλοντικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης δόθηκε έμφαση στο γεγονός πως, παρά το ότι οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν στον πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια, στη σύγχρονη εποχή το είδος τους απειλείται με εξαφάνιση, είτε εξαιτίας θαλάσσιων τραυματισμών τους (όπως, π.χ. εμπλοκή τους σε δίχτυα ψαρέματος), είτε λόγω της άναρχης δόμησης, που, σε πολλές περιπτώσεις, προκαλεί διαταραχή, αλλά και συρρίκνωση των βιοτόπων τους.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, μέσα στα πλαίσια πραγμάτωσης μίας εν γένει οικολογικής συνείδησης, προέβη στην "υιοθεσία" μίας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, της "Τουλίπας", αναλαμβάνοντας το ετήσιο κόστος περίθαλψής της στον Αρχέλωνα.



Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Α334/2019 (τμήμα 3ο Μ/λές) - Εγγραφή στο βεβαιωτικό κατάλογο Τέλους ή Εισφοράς Καταβολής Αποζημιώσεων Απαλλοτριωμένων Ακινήτων του Δήμου Γλυφάδας, ετών 1999 έως 2004 – Μη ανταποδοτικό τέλος.

 «Επειδή, με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με τις προεκτεθείσες διατάξεις και την ερμηνεία τους, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την προαναφερθείσα αιτιολογία των 297/1995 (συνεδρίαση 12η της 24.7.1995), 450/1995 (συνεδρίαση 16η της 24.11.1995) και 485/2000 (συνεδρίαση 13η της 27.11.2000) αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του καθ’ ού Δήμου, προκύπτει ότι το επίδικο οικονομικό βάρος, το οποίο επιβλήθηκε κατ’ επίκληση της διάταξης του άρθρου 25 παρ. 14 του ν. 1828/1989, δεν συνιστά αντάλλαγμα ιδιαίτερης υπηρεσίας παρεχομένης προς τα πρόσωπα που βαρύνονται με την καταβολή του, στα οποία συγκαταλέγονται και …, αλλά αποσκοπεί στην απόκτηση εσόδων, για τη διατήρηση και επαύξηση κοινοχρήστων χώρων στα πλαίσια της βελτίωσης και αύξησης του αποθέματος γης του Δήμου, που θα ωφελήσουν αόριστο κύκλο προσώπων, κρίνει ότι το οικονομικό αυτό βάρος δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους. Ως εκ τούτου, η επιβολή του με τις προαναφερθείσες κανονιστικές αποφάσεις του καθ’ ού Δήμου, δεν βρίσκει έρεισμα στην προμνησθείσα διάταξη του άρθρου 25 παρ. 14 του ν. 1828/1989, η οποία αναφέρεται στην επιβολή οικονομικών βαρών που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του ανταποδοτικού τέλους. Κατά συνέπεια, η προσβαλλόμενη εγγραφή του … στον βεβαιωτικό κατάλογο του καθ’ ού Δήμου, η οποία είχε ως βάση τις ανωτέρω μη νόμιμες κανονιστικές αποφάσεις, είναι μη νόμιμη, όπως βάσιμα ισχυρίζεται ο προσφεύγων, ενώ παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων της προσφυγής και των επ’ αυτής προσθέτων λόγων».

Επίσκεψη στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά

  Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά επισκέφτηκε την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και φιλοξενεί παιδιά, των οποίων η επιμέλεια της ανατίθεται.

  Έγινε δεκτός από την Διευθύντρια κα. Αγγελική Κουζούμη, ενημερώθηκε για τη λειτουργία της ΕΠΑ και ξεναγήθηκε στους χώρους της.

   Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώθηκε το σημαντικό έργο που συντελείται, ενώ συζητήθηκαν αφενός η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, αφετέρου οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται.


Η Αθηνά Δηλαβέρη, ιδρύτρια της ΕΠΑ.







Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΠΑ εδώ.

Α673/2019 (τμήμα 9ο Τ/λές) - Αγωγή για την αποκατάσταση της ζημίας από τη μη κατακύρωση στην ενάγουσα του αποτελέσματος διαγωνισμού με αντικείμενο την ασφάλιση των οχημάτων του εναγομένου – Ιδιωτική διαφορά.

 «Επειδή, οι αξιώσεις της ενάγουσας προς αποζημίωση κατά τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του ΕισΝΑΚ και για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης κατ’ άρθρο 932 του ΑΚ, στηρίζονται στον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον εναγόμενο Δήμο, με αντικείμενο την ασφάλιση των οχημάτων του για την κάλυψη των κινδύνων από την κυκλοφορία τους, κατά τις διατάξεις του ν. 2496/1997. Ωστόσο, οι αποφάσεις των οργάνων του εναγόμενου Δήμου, με τις οποίες αφενός μεν κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στην προαναφερθείσα εταιρία …, αφετέρου δε αποκλείστηκε η ενάγουσα από τον ίδιο διαγωνισμό, δεν αποτελούν πράξεις αυτών κατά την ενάσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί. Ούτε, εξάλλου, οι συναφείς υλικές πράξεις των ίδιων οργάνων τελέστηκαν σε συνάρτηση προς την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας ή εξαιτίας της. Ως εκ τούτου, οι ένδικες αξιώσεις πηγάζουν από έννομη σχέση ιδιωτικού δικαίου, αποτελώντας ιδιωτικές διαφορές, οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων. Συνεπώς, ελλείψει δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου τούτου, η υπό κρίση αγωγή πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη, κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 1 και 2 του ΚΔΔ, ενώ, δεν επιδικάζονται δικαστικά έξοδα σε βάρος της ενάγουσας, ελλείψει σχετικού αιτήματος, εκ μέρους του εναγόμενου Δήμου (άρθρο 275 παρ. 7 εδ. α΄ του ΚΔΔ)».

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

A6387/2019 (τμήμα 9ο Μ/λές) - Ακύρωση πράξεων ταμειακής βεβαίωσης που εκδόθηκαν πριν από την οριστικοποίηση του νομίμου τίτλου, καθόσον κατ΄ αυτού εκκρεμούσε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο.

 «Επειδή, η έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων ταμειακής βεβαίωσης έγινε στις 28.3.2013, ενόσω ο νόμιμος τίτλος βάσει του οποίου έγινε η βεβαίωση, δηλαδή το από 4.6.2008 πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής, με το οποίο απορρίφθηκε η 5019/14.11.2003 ένσταση της ανακόπτουσας κατά της 2/Ξ/17.10.2003 έκθεσης αυτοψίας και ζητήθηκε ο επανυπολογισμός των προστίμων κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του π.δ. 267/1998, δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί, καθόσον εκκρεμούσε κατ’ αυτού η από 9.7.2008 αίτηση ακύρωσης που είχε ασκήσει η ανακόπτουσα ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Ωστόσο, για την έκδοση πράξης ταμειακής βεβαίωσης προστίμου ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου απαιτείται η ύπαρξη νόμιμου τίτλου, ο οποίος καθίσταται οριστικός είτε με την απόρριψη της τυχόν ασκηθείσας κατ’ αυτού ένστασης ή την πάροδο της σχετικής προθεσμίας προς υποβολή της, είτε με την απόρριψη του τυχόν ασκηθέντος ένδικου βοηθήματος κατά της απορριπτικής απόφασης της Διοίκησης επί της σχετικής ένστασης ή την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας προς άσκηση του ως άνω ένδικου βοηθήματος. Ενόψει τούτου, το Δικαστήριο κρίνει ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις ταμειακής βεβαίωσης εκδόθηκαν μη νομίμως και είναι, για το λόγο αυτό που προβάλλεται βασίμως, ακυρωτέες. Εξάλλου, με την 2162/13.9.2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που εκδόθηκε ακολούθως, μετά την έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων, το παραπάνω πρακτικό ακυρώθηκε εν μέρει, ειδικότερα δε, κατά το μέρος που η αποθήκη που είχε κατασκευαστεί από την ανακόπτουσα είχε χαρακτηριστεί ως αυθαίρετη, λόγω πλημμελούς αιτιολογίας της κρίσης της Επιτροπής και η υπόθεση αναπέμφθηκε στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση ως προς το κεφάλαιο αυτό. Περαιτέρω δε, με την 645/20.4.2017 απόφαση του Διευθυντή του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Κ΄ ΠΕ του Δήμου Δελφών, που εκδόθηκε αφού ελήφθη υπόψη η ως άνω 2/Ξ/17.10.2003 έκθεση αυτοψίας, έγινε επιμερισμός των προστίμων που είχαν αρχικά στο σύνολό τους επιβληθεί σε βάρος της ανακόπτουσας, τόσο στην ανακόπτουσα, όσο και στους λοιπούς ιδιοκτήτες των επίμαχων ακινήτων, ενώ, ήδη, κατά της τεκμαιρόμενης απόρριψης, από το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), της ασκηθείσας κατά της απόφασης αυτής ένστασης έχει ασκηθεί από την ανακόπτουσα, καθώς και από τους λοιπούς ιδιοκτήτες, αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά».

ΣτΕ: επίσκεψη δικαστικών υπαλλήλων από τα δικαστήρια της Φινλανδίας και της Αυστρίας

 


Στις 3 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δικαστικών υπαλλήλων από δικαστήρια της Φινλανδίας και της Αυστρίας στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής λειτουργών της δικαιοσύνης (European Judicial Training Network).

Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίες συνοδεύονταν από δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Β΄ τμήματος, Αντιπρόεδρο Μ. Πικραμένο, παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Γ΄ τμήματος και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους Παρέδρους ΣτΕ Μαρία Γκάνα και Νικόλαο Νικολάκη, επί ζητημάτων σχετικά με την ιστορία, τη δικαιοδοσία και την οργάνωση του δικαστηρίου, καθώς και τη διαδικασία κατά την επ’ ακροατηρίω συζήτηση των υποθέσεων, και από τις δικαστικούς υπαλλήλους Κ. Γκιώκα και Κ. Ανδρέου για τον ρόλο, την οργάνωση και τη λειτουργία της Γραμματείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο κτίριο του Δικαστηρίου.

https://lawnet.gr/law-news/ste-episkepsi-dikastikon-ypallilon-apo-ta-dikastiria-tis-finlandias-kai-tis-afstrias-episkefthikan/