Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά συνεχίζει την πολιτιστική του δραστηριότητα! Το Σάββατο 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου είχαμε την ευκαιρία - με τη βοήθεια του εξαιρετικού ξεναγού μας και μόνιμου συνεργάτη μας πλέον – να μάθουμε λεπτομέρειες για τη ζωή των αρχαίων Αθηναίων, το πώς έχτιζαν τα σπίτια τους, πώς παντρεύονταν, πώς αντιμετώπιζαν την ασθένεια, πώς λάτρευαν τους θεούς, πώς υπηρετούσαν την τέχνη.

Highlights της ξενάγησης η αναλυτική περιγραφή των γαμήλιων εθίμων, τα εντυπωσιακά ευρήματα από το Εκατόμπεδο (τον ναό που προϋπήρχε του Παρθενώνα), οι τεχνικές δημιουργίας χρωμάτων για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και, φυσικά, οι Καρυάτιδες, για τις οποίες κάθε φορά μαθαίνεις και κάτι καινούργιο.



Μια τέτοια κληρονομιά μας γεμίζει περηφάνια, έμπνευση και αισιοδοξία. Δεν θα πρέπει, όμως, να καλλιεργεί εφησυχασμό και προγονολατρεία, ούτε αντιλήψεις περί ανωτερότητάς μας έναντι των άλλων! Κάθε γενιά έχει τη δική της ευθύνη να σταθεί αντάξια απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσει τα δικά της θαυμαστά έργα!



Ακούσαμε ιστορίες για τον Έλγιν, τον Βύρωνα, τον Μοροζίνι… Την κανονιά που γκρέμισε ένα μέρος του Παρθενώνα, τον οποίο οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη…

Όταν ο Βύρωνας αντίκρισε τον ακρωτηριασμένο από τα γλυπτά Παρθενώνα, οργίστηκε και έγραψε στα λατινικά: «Quod non fecerunt Goti, hoc fecerunt Scoti», δηλαδή, «Αυτό που δεν έκαναν οι Γότθοι, το έκαναν οι Σκώτοι».

Φύγαμε από το Μουσείο ανανεωμένοι και πλούσιοι σε εικόνες και σκέψεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εξόρμηση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου