Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Τριήμερο επισκέψεων σχολείων και εικονικών δικών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

 

Κατά το τριήμερο από 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου έλαβε χώρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά το «Πρόγραμμα υποδοχής σχολείων» του δικαστηρίου μας. Μας επισκέφτηκαν διαδοχικά ένα Λύκειο από τον Κορυδαλλό, ένα Δημοτικό από τη Νέα Φιλαδέλφεια και ένα Λύκειο από τη Βάρη.

Το πρόγραμμα κάθε ημέρας περιλάμβανε υποδοχή των παιδιών στο γραφείο του Προϊσταμένου, ενημέρωση για τις βασικές έννοιες της δικαιοσύνης, συζήτηση, προβολή παρουσίασης, ξενάγηση στους χώρους του δικαστηρίου, ενημέρωση για την «πορεία μιας υπόθεσης» και, ιδίως, την διεξαγωγή εικονικής δίκης, η οποία ήταν το μέρος του προγράμματος που ενθουσίασε περισσότερο τα παιδιά.

Με τα παιδιά των Λυκείων η εικονική δίκη είχε ως αντικείμενο την υπόθεση του βιβλίου «The Children Act», ενώ με τα παιδιά του Δημοτικού οι τρεις εικονικές δίκες είχαν ως αντικείμενο διάφορες αποζημιωτικές αγωγές κατά του Δήμου (τραυματισμό λόγω λακούβας στο πεζοδρόμιο, πτώση δέντρου και επίθεση από αδέσποτο σκύλο).

Μια ιδιαίτερη και έντονη στιγμή του προγράμματος αποτέλεσε η συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά των Λυκείων σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών και τις νομικές του διαστάσεις (τις προϋποθέσεις της ποινικής ευθύνης, την διαφορά ποινικής και πολιτικής ευθύνης, τις προϋποθέσεις ποινικής δίωξης των πολιτικών). Κατά τη συζήτηση αυτή, διαπιστώσαμε αφενός πόσο πολύ αγγίζει αυτό το θέμα τα νέα παιδιά, αφετέρου τον προβληματισμό τους σχετικά με τις δυνατότητες των πολιτών να ασκήσουν επιρροή για την καλύτερη οργάνωση της Πολιτείας, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια οδυνηρά γεγονότα.

Η αγνή, ασυμβίβαστη και λογική σκέψη των παιδιών εμπλούτισε και τον δικό μας τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα η αλληλεπίδραση αυτή να είναι πολύτιμη για μεγάλους και μικρούς!

Τους αποχαιρετήσαμε όλους, παιδιά και εκπαιδευτικούς, με συγκίνηση και με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα, για νέες εικονικές δίκες, με ακόμα πιο αμφίρροπες υποθέσεις!

Τί μας έμεινε από αυτή την εμπειρία (εκτός από νοσταλγία); Αυτό που μας είπε ο Διευθυντής ενός από τα σχολεία: Θεωρούσε ότι τα δικαστήρια είναι βλοσυρά και δυσάρεστα μέρη. Αυτή η εικόνα διαγράφηκε πλέον..

Έγραψα παραπάνω ότι από τις επισκέψεις αυτές ωφεληθήκαμε μικροί και μεγάλοι. Ωφελείται, όμως, σε μέγιστο βαθμό και η Δικαιοσύνη, με την εικόνα ενός ανοιχτού στην κοινωνία και φιλόξενου δικαστηρίου, μακριά από τη μιζέρια ενός παρελθόντος που ήδη φαντάζει μακρινό…

Τα παιδιά ήταν στην αρχή διστακτικά… Μέχρι το τέλος της κάθε επίσκεψης, όμως, είχαν ενστερνιστεί και εμπεδώσει αυτό, για το οποίο τους διαβεβαίωνα εξ αρχής: Όχι μόνο το δικαστήριο δεν είναι το φοβερό μέρος που νομίζανε, αλλά είναι εκείνο το μέρος, όπου ο καθένας βιώνει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των δικαιωμάτων του.

Και όλοι εμείς είμαστε εδώ για να το διασφαλίζουμε…


Δήμος Χρυσός

Εφέτης Δ.Δ.

Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου