Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Όταν η Δικαιοσύνη σμίγει με την Ιστορία και την Τέχνη!

 

Του Αχιλλέα Μάμαλη, Πρωτοδίκη Δ.Δ., Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά



Στις 13 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσία πλήθους επισήμων από το χώρο της Δικαιοσύνης και τον εν γένει δημόσιο βίο της Χώρας, η πρωτότυπη και ιδιαίτερη εκδήλωση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά με θέμα «Στον Απόηχο της Καταστροφής, η Δίκη των Έξι».


Το άρτιο επιστημονικό και αισθητικό αποτέλεσμα που απόλαυσαν οι περίπου 500 θεατές και προσκεκλημένοι που κατέκλυσαν την κεντρική σάλα και τα θεωρεία του θεάτρου, υπήρξε καρπός ομαδικής δουλειάς και άψογης συνεργασίας όλων των συντελεστών. Η αρχική ιδέα και οργανωτική πρωτοβουλία πιστώνονται στον Προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, Δήμο Χρυσό, ο οποίος οραματίστηκε μια εκδήλωση πέρα και πάνω από τα συνηθισμένα του δικαστικού κλάδου, μια εκδήλωση ανοιχτή στην κοινωνία με κεντρικό θέμα μια δίκη που σημάδεψε το Έθνος, μια δίκη που διαρκώς επανέρχεται στην επικαιρότητα και έχει τύχει πολλαπλών πολιτικών- ιστορικών αναγνώσεων αλλά και νομικών-δικαστικών αναψηλαφήσεων…


Την πρωτοβουλία του κ. Χρυσού ομόθυμα και ενθουσιωδώς αγκάλιασε το Δικαστήριο, με τον σχηματισμό μικτής οργανωτικής επιτροπής, αποτελούμενης από δικαστές και υπαλλήλους, με αποστολή την υλοποίηση αυτής της ωραίας σύλληψης. Ξεχωριστή μνεία αξίζει στις δικαστικές υπαλλήλους που έφεραν εις πέρας την εν λόγω διοργάνωση, συμβάλλοντας εκάστη εξ αυτών, ποικιλοτρόπως, με τις ιδέες, τις παρατηρήσεις και την έρευνα στο πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ στην προετοιμασία της εκδήλωσης καθώς και στο αμιγώς διαδικαστικό κομμάτι αυτής κατά την ημέρα εκείνη. Συγκεκριμένα, χωρίς τη συμβολή των κυριών Βασιλείας Μαργαρώνη, Ειρήνης Λάγγα, Μαρίας Σωτηροπούλου και Παναγιώτας Νικολαϊδου, που ανέλαβαν την υποδοχή των προσκεκλημένων και την ταξιθεσία στις σειρές των επισήμων, της κυρίας Ειρήνης Γκόγκα που βοήθησε, επιπλέον, στις επαφές του Δικαστηρίου με τους φορείς που συνέδραμαν στην εκδήλωση και της κυρίας Διονυσίας Πάλμου που επιμελήθηκε το οπτικοαουστικό υλικό που προβλήθηκε, η κοινή μας προσπάθεια δεν θα είχε ευοδωθεί.




Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον κ. Λευτέρη Γιοβανίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου που μας παραχώρησε το χώρο, στους σκηνοθέτες Κωνσταντίνο Μωραϊτη και Άλκηστη Νικολαϊδη που ανέλαβαν το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης, στους ηθοποιούς Δέσποινα Παυλίδη και Νάσο Φρίγγη, που ανέγνωσαν κομμάτια από τις απολογίες των κατηγορουμένων και του κατηγορητηρίου μεταφέροντάς μας νοερά στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής εκείνες τις δραματικές ημέρες του Φθινοπώρου 1922, και στους μουσικούς Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου, Χρήστο Δαλιάνη, Βασιλεία Καλλίτση και Κώστα Μπουγιώτη που με τις μελωδίες τους πλαισίωσαν ιδανικά την εκδήλωση απογειώνοντας αισθητικά αυτό που εισέπραξε το κοινό. Την εκδήλωση προλόγισε ο Προϊστάμενος του Δικαστηρίου, εφέτης Δ.Δ. Δήμος Χρυσός, παρουσίασε η εκπρόσωπος τύπου του Δικαστηρίου, Πρωτοδίκης Δ.Δ. Ζήνα Κορκοτίδου, ενώ τις εισηγήσεις και το ιστορικό σκέλος αυτής συντόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Δικαστηρίου, Πρωτοδίκης Δ.Δ. Αχιλλέας Μάμαλης. 

Λαμβάνοντας υπόψη το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό κύρος των τριών βασικών ομιλητών, των καθηγητών Θανάση Διαμαντόπουλου, Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, των οποίων οι εισηγήσεις κάλυψαν πολλές πτυχές της επίμαχης δίκης, εντάσσοντας αυτήν στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και συνδέοντάς την με όσα επακολούθησαν, δεν καταλειπόταν κάποια αμφιβολία για την επιτυχία της εκδήλωσης. Το μη προσδοκώμενο όμως, το αιφνίδιο, το ευχάριστα και συγκινητικά απρόσμενο, αυτό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, ήταν στην πραγματικότητα αυτό το κλίμα που επικράτησε στον κατάμεστο χώρο της εκδήλωσης.


Η υποβλητική αίθουσα- κόσμημα που μας φιλοξένησε, το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης που συμπλήρωσε αρμονικά και «γλύκανε» το ξερά ακαδημαϊκό και ιστορικό, η προσωπικότητα και το πάθος όλων των συντελεστών, αυτό το έξοχο πάντρεμα Δικαιοσύνης- Τέχνης- Ιστορίας που διευρύνει το Πνεύμα και κάμπτει την μονομέρεια, όλα αυτά και πολλά άλλα, ενδεχομένως άδηλα και απροσδιόριστα για κάθε θεατή, σφράγισαν την αξέχαστη αυτή βραδιά… Πώς αλλιώς μπορεί να αποτιμήσει κανείς την «εκκωφαντική Σιωπή» που βασίλευε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και την οποία σχολίασαν πολλοί μετά το πέρας αυτής;  

Ας κλείσουμε λέγοντας ότι στον απόηχο των παραπάνω κυοφορούνται τα επόμενα…


Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=VdknwsAYgeY








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου