Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Αναστολή εργασιών και παράταση προθεσμιών

 Λαμβάνοντας υπόψη:

α) το άρθρο 22 παρ. 2 του ν. 4938/2022, σύμφωνα με το οποίο: "Αν, για λόγους ανωτέρας βίας, καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία ενός δικαστηρίου ή μιας εισαγγελίας, ο δικαστικός λειτουργός που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία ή ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης, σταθμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποφασίζει την αναστολή μέρους ή του συνόλου των εργασιών του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας, για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι αυτοί. Η απόφαση γνωστοποιείται στους δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας του δικαστηρίου και αναρτάται στην είσοδο του δικαστικού καταστήματος και στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα δικονομικά και λοιπά ζητήματα που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας του δικαστηρίου."

β) τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Αττική και ιδίως την περιοχή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

την αναστολή εργασιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά σήμερα, 26/1/2023, από ώρα 13.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και την παράταση όλων των δικονομικών προθεσμιών, που τίθενται είτε εκ του νόμου είτε από το δικαστήριο και λήγουν σήμερα 26/1/2023 και αύριο 27/1/2023, μέχρι την Δευτέρα 30/1/2023.

 

Δήμος Χρυσός

Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ.

Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά

 


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΔΠΠειραιώς Α 58/2023 (Τμήμα 3ο Τριμελές) - Φύση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης - Μη επίκαιρα στοιχεία απόδειξης κυριότητας επί ακινήτου - Απόρριψη προσφυγής ελλείψει εννόμου συμφέροντος

 

        Προσφυγή κατά τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης αίτησης, περί εν μέρει άρσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η οποία κηρύχθηκε το 1925. Φύση της επίδικης απαλλοτρίωσης. Δεν φέρει χαρακτήρα συντελεσμένης, δεδομένου ότι, από ουδέν στοιχείο της δικογραφίας προκύπτει η καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης στους δικαιούχους της. Δεν αποτελεί αρχή απόδειξης η αναφορά του οικείου οργάνου, περί παρακατάθεσης των ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έκδοσης των αντίστοιχων γραμματίων σύστασης παρακαταθήκης, καθόσον τα τελευταία, όπως και όλος ο σχετικός φάκελος, έχουν πολτοποιηθεί. Στην απαλλοτριωθείσα έκταση (ως προκύπτει και από το σχετικό Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα, καθώς και από το Πιστοποιητικό του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου) έχει ήδη υλοποιηθεί ο σκοπός δημόσιας ωφέλειας, χωρίς το προσφεύγον ή οι δικαιοπάροχοί του να άσκησαν στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια οιοδήποτε ένδικο βοήθημα κατά του - ως διατείνεται μη κυρίου - αντιδίκου ν.π.δ.δ.. Η προσφυγή ασκείται μετά την παρέλευση ιδιαιτέρως μακρού χρόνου, ήτοι ενενήντα πέντε ετών, περίπου, από την κήρυξη της ένδικης απαλλοτρίωσης. Δεν προσκομίζονται, από το έχον το βάρος της σχετικής απόδειξης προσφεύγον ν.π.δ.δ., επίκαιρα στοιχεία, αποδεικτικά του επικληθέντος, αλλά μη στοιχειοθετηθέντος εμπραγμάτου δικαιώματος της κυριότητας, δεδομένου ότι από τα στοιχεία του φακέλου, ιδίως, δε, από τα οικεία κτηματολογικά φύλλα, δεν προκύπτει νυν υφιστάμενος νομικός δεσμός του προσφεύγοντος με το επίδικο ακίνητο, στο μέτρο, μάλιστα, που η καταχώρηση των σχετικών εγγραφών στα οικεία κτηματολογικά φύλλα δεν εξαρτάται από την έκβαση της παρούσας δίκης. Δεν συντρέχει, εν προκειμένω, το αναγκαίο στοιχείο του εννόμου συμφέροντος, ελλειπούσης της άμεσης και ενεστώσας βλάβης του προσφεύγοντος, ήδη κατά το χρόνο υποβολής του σχετικού αιτήματος, το έτος 2018. Απορρίπτει την προσφυγή. Δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις.

 

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Χθες, 13/1/2023, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας δέχτηκε επίθεση από άγνωστα άτομα, τα οποία χρησιμοποιώντας σφυριά έσπασαν τους υαλοπίνακες της κεντρικής εισόδου του κτιρίου. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του δικαστηρίου και τον αποτροπιασμό μας για κάθε πράξη βίας.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια της διάρρηξης που έλαβε χώρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά μόλις έναν μήνα πριν, στις 14/12/2022, κατά την οποία εκλάπησαν υπολογιστές δικαστών με αρχεία υποθέσεων, ενώ ο άγνωστος, ακόμα, δράστης εισήλθε ανενόχλητος στο Αρχείο του Δικαστηρίου και στο χώρο του κεντρικού υπολογιστή, από τον οποίο εξαρτάται η συνολική λειτουργία του Δικαστηρίου.

Το πρόβλημα της φύλαξης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά παραμένει άλυτο.

Ενώ εκδικάζονται χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης σημασίας και τεράστιου οικονομικού αντικειμένου (φορολογικές, τελωνειακές, λαθρεμπορίες κλπ.), δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι είναι έρμαια στις διαθέσεις οποιουδήποτε θελήσει να βιαιοπραγήσει εναντίον μας. Τα περιστατικά μικροκλοπών στους χώρους του Δικαστηρίου και οι λεκτικές επιθέσεις εναντίον μας είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας. Το ίδιο και η ανεξέλεγκτη είσοδος στους χώρους του Δικαστηρίου ατόμων που δεν έχουν σχέση με τις εργασίες του.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ.

Η Δικαιοσύνη είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Η Πολιτεία να αποδείξει αν πιστεύει την παραπάνω φράση.

 

Δήμος Χρυσός

Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά